the commuter's eye

pagina în limba română

am abandonat pagina asta pentru că mi-am dat seama că pot să tăguiesc lucrurile pe pagina principală, așa că cine vrea să citească lucuri în română, n-are decât să dea o filtrare după tagul corespunzător.

***************************************************************************************************

de vreo două zile încoace, la paris plouă (iar) – când mai tare, când mai domol. se mai opreşte niţel, pentru ca să o ia de la capăt. şi e frig. nu că altfel pe aici n-ar trage curentul mai peste tot şi mai tot timpul, vorba lui rabelais. prin urmare, nu e de ieşit din casă – stau sub pilotă, cu the boxer rebellion pe repeat (da, am şi eu ţăcăneli din astea, ca orice om) şi cu baby-laftopul în braţe, aşteptând să iasă soarele. acum o sa-mi ziceţi că în românia e pârjol şi că mai bine să stai la umbră. poate, însă gândiţi-vă că aici a fost mai cald şi mai frumos în primăvară decât în toiul verii. e o vreme ciudată, mofturoasă şi cu nenumărate ifose, aşa cum e şi ţara asta, până la urmă, atât cât ştiu eu din ea. iar o să mă contraziceţi şi o să spuneţi că nu-i adevărat şi că, dimpotrivă, e o ţară (cu mult) mai normală decât a noastră – cum imi scria deunăzi cineva – şi că la noi lucrurile merg anapoda. ceea ce iarăşi se poate să fie la fel de adevărat. la urma urmelor, unde începe şi unde se termină normalitatea e doar o problemă de perspectivă, nu? între timp, sper ca peste noapte să treacă ploaia. sau să se topească faţadele astea calcaroase şi pline de pretenţii de care e plin oraşul.

=====================================================================

andrada maria, un copil de noua luni, are nevoie de ajutor!

http://schichandrada.blogspot.com/

=====================================================================

pentru că, din gând în gând, mai obosesc de vorbit cele câteva limbi străine pe care le ştiu (atâta cât le ştiu) – slavă domnului că nu ştiu mai multe, că pe urmă ajungeam ca pesonajul ăla din eco de le vorbea pe toate deodată – m-am hotărât să adaug şi o pagină în limba română. cum wordpress-ul nu prea se înţelege el bine cu plurilingvismul şi nu ştie cum să-l gestioneze prin post-uri pe pagini separate, pagina de faţă o să fie ca un fel de mare sul (rouleau, vorba lu’ amicu’ jacques) în care toate sunt scrise în română.

să purcedem, aşadar. zilele astea la paris e o vreme bizară (ăsta e un cuvânt infect cu care m-au contaminat într-o seară/noapte de-a binelea, preţ de aproape un ceas, doi moşi mizantropi şi cârcotaşi de erau în metrou – asemeni celor din muppets, doar că ceva mai costelivi – care se întorceau de la nuş-ce reuniune/adunare şi unde toţi şi toate li se păruseră din cale afară de ‘bizari’ şi ‘bizare’). în urmă cu două-trei zile nu puteai ieşi din casă, fiind o căldură amarnică, în vreme ce acuma de-abia dacă sunt zece grade. nu mai spun de acum două săptămâni, când îmi clănţăneau dinţii în gură, ziua în amiaza mare – noroc că nu mi-am dus toate fliece-urile la bucureşti. prin urmare, m-am aciuiat prin casă şi am citit, butonat, iar pe seara ne-am mai uitat la câte un film. ieri – alaltăieri de fapt – a fost zi de nuntă, că tot numai ce se încheie festivalul organizat aici de mitropolia evropii de vest dedicat nunţii şi botezului. adică de nuntă în basarabia (recomandat călduros de sandu) şi de nunta mută (de care îmi zisese anca de ceva vreme). numai că filmele astea nu s-au dat la festival (depăşeau umpic sfera lui – deşi nu cu mult, plus că trebuiau luate aprobări, plătite drepturi, alea-alea). sunt două poveşti similare, însă atât de diferite şi spuse fiecare într-un registru şi cu mijloace ce mai mult le despart decât le apropie. dincolo de ele rămâne, cred, numitorul comun al ‘românităţii’ produse de o istorie răsăriteană, (ca) întotdeauna absurdă şi aberantă. sau, cu alte cuvinte, mi-e (umpic) dor de casă.

o bucată de românitate

o bucată de românitate

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: